‘Felsefe Ne İşe Yarar?’ gibi iddialı bir soruya aynı şekilde iddialı bir cevap verilebilirdi ancak bu durumda felsefe yapmamış olurduk. Çünkü felsefede önemli olan doğru cevaplar vermek değil doğru soruları sormaktır. Ancak bu, her konunun felsefî soru niteliği taşıdığı manâsına gelmez. Örneğin ‘En iyi araba markası hangisidir?’ felsefî bir soru değilken ‘İdeal ahlak anlayışı nedir?’ felsefî bir sorudur.
Felsefenin ne işe yaradığına dair yerinde bir cevabı Ali Nesin’in söyleminde bulabiliriz; ‘ Felsefe her işinize yarar, aynı zamanda hiçbir işinize yaramaz.’ Saygın bir matematik profesörü olan Ali Nesin bu cevapla soyut bir bilimin bize fayda verip vermemesinin yine bizim ellerimizde olduğunu vurgular. Çünkü zihinde olup biten şeyler hem iç gerçekliğimizi değiştirir, hem de fiiliyatta işlerlik kazanabilir. Bugün doğa filozofu Democritos’un her şeyin temeli olan madde hakkındaki sorusu üzerine geliştirdiği ‘atom’ fikri, daha da detaylandırılarak modern fiziğin temel altyapısını oluşturmuştur.
Kendimize yönelttiğimiz her felsefî soru, yaşam boyunca karşılaştığımız tüm durumlar için toplumun, olaylar ve olgular karşısında hayret etmeyi bırakmış ve hayatı genel kabullere göre yaşamayı benimsemiş yığınlarından farklı bir algı geliştirmemize olanak sağlar. Bu algı ve anlayıştaki farklılaşma maddi olaylara karşı tavrımızda da değişikliğe yol açar ve tabiri caizse resme uzaktan bakabilmeye, kenti tepeden görmeye başlarız. Bu aşamadan sonra artık bir meslek, parası, sağladığı sosyoekonomik statü için değil, kendi iç gerçekliğimize uygun olduğu için tercih sebebi haline gelir. Ya da bir ürünün kullanımı bize sağladığı maddi faydadan çok karakterimize ettiği olumlu ya da olumsuz etkiyle değerlendirilmeye başlanır.
Başta da belirtildiği üzere felsefe bir varış noktasına sahip olduğu umulan ancak bu noktanın varlığından kesinlikle emin olunamayan uzun bir yürüyüştür. 3 bin yıldan bu yana bu yürüyüşe binlerce filozof katıldı, kimse sona varamadı ama önemli olan yola koyulmaktı. Belki de bugün yapmamız gereken ilk şey kendi kulvarımızdan yola girmek ve bir soru sorarak işe başlamaktır!
Gayet anlaşılır bir yazı olmuş, afili cümleler ile okuyucu yorulmamış!
Konu felsefe olduğu zaman uzun uzun, sayfalarca yazı okuyacak bir tip değilim ne yazık ki. O yüzden bu yazı çok iyi geldi, umarım devamı gelir 🙂
Teşekkür ederiz. ☺️